Södertälje – Brunnsängskolan

Sedan 2008 har NCC Construction Sverige, Telge Fastigheter och Södertälje kommun samarbetat och färdigställt ett flertal projekt i Södertälje. Ett av dessa projekt är Hovsjöskolan som stod klart 2012. Uppföljningsprojektet var Brunnsängskolan som är byggd för ca 750 elever och stod klart 2013. Skolan följer den skolmodell som Södertälje kommun har framställt och har likheter med det föregående projektet Hovsjöskolan, vilket ledde till reducerade byggnadskostnader. Skolan har designats med ljusa öppna ytor med hög flexibilitet som tillåter enkla justeringar utifrån behov. Eleverna går med strumpor eller inomhustofflor för att skapa en hemkänsla som gör skolan till deras egen. Dess ljusa harmoniska färgsättning inspirerades av tekniska symboler och färger och kompletteras med kontrastfärger och naturmaterial.

Byggnaden är energieffektiv enligt EU:s standarder för miljövänliga byggnader och använder 30 % mindre energi än vad energinormerna kräver. Vidare värms byggnaden upp med element och modern bioteknik används till fettavskiljning, köksventilation och matavfall. En annan aspekt är användningen av lågenergibelysning som hjälper till med att spara energi. Allt byggnadsmaterial är godkänt av SundaHus och Telge Fastigheters miljöregleringar för att skydda inne- och utemiljön.

Skolans kärna är formad som ett multifunktionellt torg som är en vidsträckt öppen yta med högt i tak. En bred läktare i ek ansluter torget med första våningen och kan användas till att vila, umgås och läsa. Den kan även enkelt användas som podium när torget används som scen eller för filmvisningar. På torget finns även en klättervägg och trapetser som uppmuntrar eleverna att röra på sig. Lärandet görs i öppna ytor eller inglasade grupprum som är utrustade med moderna skrivtavlor. Den ljusa och öppna planritningen inbjuder till samarbete över årskurserna och förbättrar tilliten mellan både elever och lärare. All mat förbereds på plats och kan ätas i vilken som helst av de tre matsalarna. Utomhus kan eleverna upptäcka en spännande skolgård som uppmuntrar till lek och rörelse.

Scharc var ansvarig för skolans design och arbetsritningarna. Efter de första åren med Södertäljes skolmodell har ritningarna anpassats och NCC och Scharc ändrade de tidigare öppna ytorna för lärande till stängda klassrum. De nya klassrummen påverkar inte konceptet av en öppen och flexibelt användbar skola.

 

Projektet i korthet:

  • en totalyta på 7 700 kvm 
  • 770 kvm glas-sektioner i fasaden
  • 1 150 kvm glas-sektioner inomhus 
  • 4 100 kubikmeter betong
  • 54 toaletter
  • 257 dörrar
  • 1 315 vattenspridare
  • 56 övervakningskameror

 

nk:

NCC om projektet

Avdelning: Arkitektur

Expertisområden: Utbildning

Projektstatus: Avslutat

Fastighetsägare: Telge Fastigheter AB

Entreprenör: NCC Construction Sverige AB

Byggnadsstorlek: 750 elever

Byggkostnader: 245 000 000 SEK

Plats: Södertälje

Projektstart: 09/2012

Projektslut: 2013