Södertälje – Hovsjöskolan

Sedan 2008 har NCC Construction Sverige, Telge Fastigheter och Södertälje kommun samarbetat och färdigställt ett flertal projekt i Södertälje. Ett av dessa projekt är Hovsjöskolan som stod klart 2012 och byggdes för att ta emot 650 elever. Istället för traditionella klassrum och långa mörka korridorer följer skolan den skolmodell som Södertälje kommun har framställt och erbjuder ljusa, flexibla och öppna ytor med glasväggar. Eleverna går med strumpor eller inomhustofflor för att skapa en hemkänsla som gör skolan till deras egen. Dess ljusa harmoniska färgsättning inspirerades av naturens grönska och kompletteras med kontrastfärger och material.

Byggnaden är energieffektiv enligt EU:s standard för miljövänliga byggnader och använder 30 % mindre energi än vad energinormerna kräver. Vidare värms byggnaden upp med element och modern bioteknik som används till fettavskiljning, köksventilation och matavfall. En annan aspekt är användningen av lågenergibelysning som hjälper till med att spara energi. Allt byggnadsmaterial är godkänt av SundaHus och Telge Fastigheters miljöregleringar för att skydda inne- och utemiljön. 

Skolans kärna är formad som ett multifunktionellt torg som är en vidsträckt öppen yta med högt i tak. En bred läktare i ek ansluter torget med första våningen och kan användas till att vila, umgås och läsa. Den kan även enkelt användas som podium när torget används som scen eller för filmvisningar. På torget finns även en klättervägg och trapetser som uppmuntrar eleverna att röra på sig. Lärandet görs i öppna ytor eller inglasade grupprum som är utrustade med moderna skrivtavlor. Den ljusa och öppna planritningen inbjuder till samarbete över årskurserna och förbättrar tilliten mellan både elever och lärare. All mat förbereds på plats och kan ätas i vilken som helst av de tre matsalarna. Utomhus kan eleverna upptäcka en spännande skolgård som uppmuntrar till lek och rörelse. Efter skoldagens slut öppnar skolan upp till allmänheten som har tillgång till exempelvis biblioteket.

Scharc var ansvarig för skolans design och arbetsritningarna. Efter de första åren med Södertäljes skolmodell har ritningarna anpassats och NCC och Scharc ändrade de tidigare öppna ytorna för lärande till stängda klassrum. De nya klassrummen påverkar inte konceptet av en öppen och flexibelt användbar skola.

 

Länk:

Södertälje kommun om Hovsjöskolan

Avdelning: Arkitektur

Expertisområden: Utbildning

Projektstatus: Avslutat

Fastighetsägare: Telge Fastigheter AB

Entreprenör: NCC Construction Sverige AB

Byggnadsstorlek: 650 elever

Byggkostnader: 200 000 000 SEK

Plats: Södertälje

Projektslut: 2012